вторник, 8 май 2012 г.

Какво е ленено масло и какви са ползите?


Лен е синьо цъфтящо растение, което се отглежда заради семената. Това естествено масло  е силно препоръчително за общото физическо състояние и храненето на цялото тяло и се счита за най-богатият източник на омега-3 мастни киселини в природата, които са необходими за здравето на почти всички системи на организма.
Маслото от  ленено семе съдържа омега-6 и омега-9 есенциални мастни киселини, витамини В, калий, лецитин, магнезий, фибри, протеини, цинк .
Някои диетолози, изследователи и учени вярват, че лененото  масло може да бъде най-значимата здравна добавка след мултивитамините. Почти всяка система в тялото може да се възползва от естествените свойства на ленено олио, включително сърдечно-съдовата система, имунната система, кръвоносната система, репродуктивната система, нервната система, както и ставите.

Списък с факти и изследвания на лененото масло:
- Проучванията показват, че омега-3 мастни киселини помагат за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, както и за предотвратяване на съсиреци в артериите, което може да доведе до инсулт, сърдечен инфаркт и тромбоза.
- Помага срещу високо кръвно налягане, възпаление, задържане на вода, тромбоцитите и понижаване на  имунната функция.
- Спомага  за съкращаване времето за възстановяване на уморените мускули след усилие.
- Спомага  за увеличаване производството на енергия на тялото и също така увеличава издръжливостта.
- Спомага за у скоряване процеса на зарастване на навяхвания и натъртвания.
- Спомага за загуба на тегло при хора, страдащи от затлъстяване.
- Спомага  за стимулиране кафявата мастна тъкан клетките и увеличаване скоростта на метаболизма, което помага по-лесно да се горят мазнини.
- Спомага  за подобряването на усвояването на калций.
- Спомага  за укрепване на ноктите.
- Спомага за подобряване на зрението и възприятието на цветовете.
- Спомага да се подобри функцията на черния дроб.
- Спомага  за облекчаване странични ефекти и да се спре развитието на много форми на рак.
- Спомага  за облекчаване някои случаи на астма.
- Полезно при лечение на екзема, псориазис и пърхот.
- Спомага  за облекчаване симптомите на ревматоидния артрит. Това може да облекчи симптомите на захарен диабет.
- Може да облекчи някои алергии.
- Помага за предотвратяване на атеросклероза (натрупване на мастни отлагания във вътрешността на кръвоносните съдове, особено на големите и средни артерии).
- Спомага  за понижаване високото кръвно налягане при хипертония.
- Спомага  за някои случаи на депресия.
- Спомага   да се подобри умствената функция при  старост.
- Може да помогне в лечението на множествена склероза.
- Спомага  да се подобри поведението на шизофрениците.
- Спомага  да се облекчи някои случаи на предменструален синдром (ПМС) при жените.
- И още ...!
За съжаление, от храната не се набавят нужните ежедневни EFA (есенциални мастни киселини). Най-богатите източници на EFA като ленено семе студеноводна риба, масла от  соя и рапица са рядко срещани в редовните ни ястия. В допълнение, по-типични храни като червени меса и яйчни жълтъци, може действително да насърчат производството на тялото на лоши простагландини. Лененото масло може да помогне за възстановяването на естествения баланс на тялото на добри и лоши простагландини.
Колко мога да приемам на ден?
Препоръчваната дневна доза за повечето хора е най-малко 1000 мг един до три пъти дневно. Добре е добавянето на ленено семе в  хляб, кифли или салати. До 30 грама ленено семе на ден е безопасно и без  странични ефекти.
Какво ленено масло да търся?
Важно е да се купува ленено масло с високо качество , тъй като то е склонно към гранясване. Светлината и кислорода бавно унищожават есенциалните мастни киселини. Потърсете ленено масло на капсули (тъмни, покрити с меки гелове) или масло, което е бутилирано  в кехлибарено-кафяви бутилки, тъй като те са по-устойчиви на светлина и кислород.  За удължаване срока на съхранение го дръжте в хладилник.

Няма коментари: